Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

Πού βρίσκεται:

Στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, 15 χλμ. από την πόλη των Χανίων.

Η ίδρυση:

Η Mονή κτίστηκε από τους Ενετούς άρχοντες Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο. Ο Ιερεμίας ήταν γνωστός λόγιος της εποχής με σπουδαία μόρφωση, κάτοχος της ελληνικής και της λατινικής παιδείας και πολύ καλός φίλος του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Μελετίου Πηγά. Ο ίδιος ο Ιερεμίας υπήρξε και υποψήφιος για Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Ιερεμίας σχεδίασε και έκτισε το μοναστηριακό συγκρότημα της μονής, επηρεασμένος από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Sebastiano Serlio. Μετά το θάνατο του Ιερεμία, γύρω στο 1634, το Μοναστήρι ανέλαβε να αποπερατώσει ο αδερφός του, Λαυρέντιος, μοναχός και αυτός. Οι εργασίες ωστόσο διακόπηκαν το 1645 όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Χανιά κι έτσι το Μοναστήρι έμεινε ημιτελές.

Οι ιστορίες:

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή κάηκε από τους Οθωμανούς και έτσι καταστράφηκαν και πολλά κειμήλιά της. Το Μοναστήρι ξαναχτίστηκε το 1830, ενώ το 1864 οικοδομήθηκε το καμπαναριό. Από το 1892 και επί δεκατρία χρόνια λειτούργησε στη Μονή ιεροδιδασκαλείο, ενώ κατά την Επανάσταση του 1896-97 το Μοναστήρι μετατράπηκε σε νοσοκομείο και στρατηγείο των επαναστατών.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Μονή χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Έλληνες για αποθήκευση εφοδίων και αργότερα οι Γερμανοί εγκατέστησαν εκεί τη Σχολή του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Μη χάσετε:

Στο Μοναστήρι έχει διαμορφωθεί μικρό μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες, σκεύη και χειρόγραφα. Ξεχωρίζει χειρόγραφο ειλητό του 12ου αιώνα (ύφασμα που καλύπτει την Αγία Τράπεζα με την εικόνα του Πανάγιου Τάφου) καθώς και εικόνες της Κρητικής Σχολής. Ταυτόχρονα, στο κελάρι της Μονής λειτουργεί λαογραφική έκθεση.

Ξέρατε ότι:

Σήμερα η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων παράγει και εξάγει μοναδικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, ξύδι και σαπούνι από ελαιόλαδο.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 28210 63572