Ναός Κυρίας των Αγγέλων (Μικρή Παναγιά)

Εντοπίστε τα χνάρια της ιστορίας στον ναό της Κυρίας των Αγγέλων, στην παλιά πόλη, τον παλαιότερο ναό του Ρεθύμνου (16ος αιώνας), ο οποίος παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Θα ακούσετε να μιλούν γι’ αυτόν και με το όνομα «Μικρή Παναγιά», σε αντιπαραβολή με τη «Μεγάλη Παναγιά», τον μητροπολιτικό ναό της πόλης.

Κατά την ίδρυσή της η Κυρία των Αγγέλων ήταν αφιερωμένη στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή του τάγματος των Δομινικανών μοναχών. Μετατράπηκε όμως σε τζαμί επί τουρκοκρατίας, όπως οι περισσότεροι χριστιανικοί ναοί. Ο μιναρές που υπήρχε στη νότια πλευρά καταστράφηκε από σεισμό, όμως δεν ανακατασκευάστηκε ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο, ο ναός έμεινε γνωστός ως «κουτσοτρούλης». Σύμφωνα, βέβαια, με τη χριστιανική παράδοση, ήταν η χάρη της Παναγίας που δεν άφησε να ξαναχτιστεί ο μιναρές. Με το 1917, ο ναός επαναλειτούργησε ως χριστιανικός, αφιερώθηκε στην Παναγία και γιορτάζει στις 25 Μαρτίου (του Ευαγγελισμού).

Από αρχιτεκτονικής άποψης, ακολουθεί τον τύπο του ελεύθερου σταυρού σε σχήμα Τ και αρχικά είχε τρούλο. Τα τρία κλίτη του είναι αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και τον Άγιο Ελευθέριο. Το κωδωνοστάσιο πάνω από την είσοδο κατασκευάστηκε το 1920, ενώ το τέμπλο και οι φορητές εικόνες χρονολογούνται το 1930. Ο ναός αναφέρεται σήμερα ως «μικρή Παναγιά», για να διακρίνεται από τη «Μεγάλη Παναγιά», τον μητροπολιτικό ναό του Ρεθύμνου.