Ναός Αγίου Γεωργίου στον Κουρνά Αποκορώνου

Στο κέντρο του Κουρνά Αποκορώνου, ενός οικισμού με ενδιαφέρουσα λαϊκή αρχιτεκτονική, 49 χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων, θα συναντήσετε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Ναός χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα, αρχικά στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα και τυφλά αψιδώματα στις πλάγιες όψεις. Περί το 1230 προστέθηκε στα νότια το μονόχωρο, ξυλόστεγο κλίτος του Χριστού. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατεδαφίστηκε ο νάρθηκας, προστέθηκε το καμπαναριό και ενοποιήθηκε ο χώρος του κυρίως ναού.

Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του Ναού χρονολογείται σε τέσσερις περιόδους: Το πρώτο στρώμα ζωγραφικής, χρονολογούμενο περί τα τέλη του 12ου αιώνα, αποτελεί εξαίρετο έργο της όψιμης κομνήνειας παράδοσης, που είχε επικρατήσει και στην Κρήτη. Σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση διατηρείται η παράσταση της Κοινωνίας των Αποστόλων.

Το δεύτερο στρώμα χρονολογείται στην τέταρτη δεκαετία του 13ου αιώνα, όπου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του κλίτους του Χριστού, εικονίζεται υπερμεγέθης, στηθαίος ο Παντοκράτορας και στον κύλινδρο συλλειτουργούντες ιεράρχες.

Το τρίτο στρώμα, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα, διατηρείται στο άνοιγμα μεταξύ των δυο ναών, όπου σώζονται οι μορφές των αγίων Στεφάνου και Γερμανού, οι οποίες διακρίνονται για την έντονη ζωγραφικότητα στην απόδοση των προσώπων, αντίθετα με τα επίπεδα σώματα. Στο αέτωμα του δυτικού τοίχου διατηρείται αποσπασματικά η παράσταση της Σταύρωσης με τη νεανική μορφή του Ιωάννη του Θεολόγου δίπλα στον Εκατόνταρχο.

Τέλος, στις αρχές του 14ου αιώνα έγιναν οι τελευταίες παρεμβάσεις στον διάκοσμο, που μπορούμε να δούμε σήμερα στην παράσταση της Δέησης στην κόγχη του Αγίου Γεωργίου.

Ως προς την αρχιτεκτονική του ο αρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί δείγμα της εξέλιξης της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη με απλοποίηση των στοιχείων σε ένα λαϊκό επίπεδο.