Ναός Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους στην Επισκοπή Ιεράπετρας

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους στην Επισκοπή Ιεράπετρας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός γιατί είναι δίκλιτος. Το αριστερό τμήμα που είναι το κλίτος του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στον 11ο αιώνα κι είναι πολύ παλιότερο από το δεξί του Αγίου Χαραλάμπους που προστέθηκε κατά τον 16ο αιώνα.

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του ναού, κάτω από δάπεδα και τάφους, αποκαλύφθηκαν κατασκευές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που υποδεικνύουν την αρχική χρήση του κτηρίου ως μεσοβυζαντινό λουτρό, που κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας μετατράπηκε σε ναό, με διάφορες τροποποιήσεις ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα χρήση.

Κοντά στο σημείο που συναντάμε τον ναό, παλιότερα βρισκόταν ο μεγάλος επισκοπικός ναός Παναγία η Εφτάτρουλλη, που σήμερα δε σώζεται, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς στις αρχές του 20ου αιώνα για να κατασκευαστεί νέα εκκλησία.

Το λουτρό της Επισκοπής Ιεράπετρας φαίνεται ότι συνδεόταν άμεσα με το επισκοπικό συγκρότημα που υπήρχε πιθανόν κοντά στον κατεδαφισμένο καθεδρικό ναό της Παναγίας της Εφτάτρουλλης.