Μονή Προφήτη Ηλία Ρουστικών

Πού βρίσκεται:

Σε απόσταση 20 χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, έξω από το χωριό Ρούστικα, σε ύψωμα με πανοραμική θέα.

Η ίδρυση:

Την ύπαρξή της μαρτυρά έγγραφο του 1587, ενώ η ίδρυσή της σχετίζεται με τη βυζαντινή οικογένεια των Βλαστών από τα Ρούστικα. Μέλη της οικογένειας αφιέρωσαν την περιουσία τους στη Μονή, για να τη σώσουν από την τουρκική κατάκτηση και τη δήμευσή της.

Οι ιστορίες:

Η Μονή συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία της επί τουρκοκρατίας, καθώς το 1647 ο ηγούμενος Κοσμάς Βλαστός δήλωσε υποταγή στις οθωμανικές αρχές. Κατά τον 19ο αιώνα το Μοναστήρι καταστράφηκε, ενώ πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1823 και το 1866. Στη συνέχεια, ωστόσο, ανασυγκροτήθηκε και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Μη χάσετε:

Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι μικρών διαστάσεων και ακολουθεί την φρουριακή αρχιτεκτονική. Η είσοδος στο Μοναστήρι γίνεται από τη βόρεια πλευρά μέσα από μνημειακή πύλη που σώζει επιγραφή με τη χρονολογία 1641. Το σημερινό καθολικό κτίστηκε το 1830 στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Γύρω του βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, ο ημιτελής ξενώνας και η Τράπεζα, όλα κτίσματα του 19ου αι.

Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Αετού Κατζουράκη, το οποίο φέρει εικόνες του Ρεθεμνιώτη ζωγράφου Αντωνίου Βεβελάκη.  Ανάμεσα στα κειμήλια της Μονής σώζονται εικόνες, πολλά σκεύη, σταυροί ευλογίας, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία και έγγραφα.

Ξέρατε ότι:

Το κωδωνοστάσιο, που φέρει χρονολογία 1637, είναι το μοναδικό στοιχείο που σώζεται από το αρχικό καθολικό της μονής. Αποτελεί ένα από τα δυο μοναδικά σωζόμενα ενετικά κωδωνοστάσια της Κρήτης.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2831 091205