Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Πού βρίσκεται:

Δυτικά του αρχαιολογικού χώρου των Γουρνιών, 24 χλμ. νότια του Αγίου Νικολάου, σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου.

Η ίδρυση:

Η Μονή Φανερωμένης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ανατολικής Κρήτης. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσής της είναι άγνωστη, όμως σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι υπήρχε ήδη το 1282. Η σημερινή Μονή χρονολογείται στον 19ο και 20ό αιώνα.

Οι ιστορίες:

Το 1282 στη Μονή Φανερωμένης συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί της Κρήτης, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον του αγώνα εναντίον των Ενετών κατακτητών.

Μη χάσετε:

Χτισμένη πάνω σε ιδιαίτερα επικλινές, βραχώδες έδαφος, η μονή αποτελείται από τέσσερις ενότητες κτισμάτων διατεταγμένες γύρω από μια στενή αυλή. Παρά τις επεμβάσεις που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν επιφέρει κατά τόπους αλλοιώσεις, διακρίνεται ο φρουριακός χαρακτήρας του μοναστηριού με τα μικρά παράθυρα και τις τρεις ημικυλινδρικές σκοπιές στη βόρεια πλευρά. Το καθολικό αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο τμήμα της Μονής και είναι ναός με διπλή αφιέρωση στην Παναγία (Ζωοδόχος Πηγή και Κοίμηση). Βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο, το οποίο αποτέλεσε και τον αρχικό πυρήνα ανάπτυξης της Μονής.

Ξέρατε ότι:

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε στη Μονή κρυφό σχολειό, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Τις ημέρες πριν από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου συρρέει καθημερινά πλήθος πιστών, ενώ πολλοί ανεβαίνουν με τα πόδια, προκειμένου να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2841 024444