Μονή Παναγίας Αντιφωνήτριας

Πού βρίσκεται

Στο χωριό Μυριοκέφαλα, 37 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου.

Η ίδρυση

Η Μονή ιδρύθηκε το 1020 από τον Ιωάννη τον Ξένο ή Ερημίτη. Σύμφωνα με την παράδοση, καθώς αυτός περνούσε από την περιοχή έβαλε φωτιά σε έναν βάτο που του έκλεινε τον δρόμο. Μέσα από τις φλόγες, ακούστηκε η φωνή της Παναγίας να του φωνάζει «Εδώ είμαι!» Τότε ο Ιωάννης ο Ξένος έσβησε τη φωτιά και βρήκε εκεί την εικόνα της Παναγίας, την οποία και ονόμασε «Αντιφωνήτρια».

Μη χάσετε

Η Μονή Παναγίας Αντιφωνήτριας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης καθώς φιλοξενεί μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του 18ου αιώνα.

Από το αρχικό κτιριακό συγκρότημα του 11ου αιώνα σώζεται μόνο το μικρό καθολικό. Πρόκειται για έναν σταυροειδή ναό με τρούλο, ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως ενοριακός Ναός των Μυριοκεφάλων. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Παναγίας και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο συγκρότημα του μοναστηριού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του σύγχρονου χωριού, χρονολογείται τον 18ο και 19ο αιώνα.

Στο εσωτερικό του, ο Ναός φέρει όμορφο τοιχογραφικό διάκοσμο που σώζεται σε δύο στρώματα. Το παλαιότερο χρονολογείται στον 11ο αιώνα και έχει διασωθεί στον τρούλο με τον ολόσωμο Χριστό πάνω σε ουράνιο τόξο, στο τύμπανο με τους αγγέλους και την Παναγία, στο ημικύλινδρο της αψίδας με τους ιεράρχες, στα τύμπανα των πλευρικών κεραιών με τους ευαγγελιστές και στις μικρές κόγχες των κεραιών με τους Αγίους Νικόλαο και Γεώργιο. Το δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και εντοπίζεται στον κύλινδρο της κόγχης με τους συλλειτουργούντες ιεράρχες και στη δυτική κεραία του σταυρού με τη Βαϊοφόρο, την Εις Άδου Κάθοδο, την Προδοσία και τον Ενταφιασμό.

Ξέρατε ότι:

Το καθολικό της Μονής αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της μνημειακής τέχνης που είχε επικρατήσει στην Κρήτη τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Μαρτυρά τις επιδράσεις της Κωνσταντινούπολης στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και ζωγραφική της Κρήτης