Μονή Κρεμαστών
Σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ. από τη Νεάπολη, στη διαδρομή προς το Οροπέδιο Λασιθίου. Χτισμένη στις πλαγιές του όρους Καβαλαρά, βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Βρύσες Μιραμπέλλου.
Η Mονή πήρε το όνομά της από την αίσθηση που δίνει ότι «κρέμεται» από τον βράχο. Γνωστή και ως Μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Κρεμαστών, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που φέρει πάνω από την είσοδο. Ως κτήτοράς της αναφέρεται ο Μητροφανής Αγαπητός.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα λειτουργούσε στη Mονή αλληλοδιδακτικό σχολείο, ενώ την περίοδο 1868-1871, υπήρξε έδρα και κατοικία του χριστιανού διοικητή του νομού Λασιθίου, Κωστή Αδοσίδη-Πασά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι μοναχοί περιέθαλψαν όλα τα ορφανά της περιοχής, ενώ παράλληλα τροφοδοτούσαν τους πολεμιστές και οργάνωναν την Αντίσταση. Μετά τον πόλεμο η μονή ερημώθηκε και αναστηλώθηκε εκ νέου το 1993, οπότε και μετατράπηκε σε γυναικεία. Τότε κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα, ένας ναός αφιερωμένος στις Μυροφόρες και άλλα κτίσματα.
Το καθολικό της Μονής είναι ένας μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, αφιερωμένος στους Ταξιάρχες. Λόγω του επικλινούς εδάφους, η Μονή αναπτύσσεται κλιμακωτά από βορρά προς νότο, γύρω από μια αυλή σε σχήμα Γ, ενώ είναι χτισμένη ως φρούριο με δυο εισόδους – μία κύρια για τους επισκέπτες, και μία που εξυπηρετούσε τις αγροτικές εργασίες. Το καθολικό βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο και φιλοξενεί ένα αξιόλογο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα. Στο τέμπλο βρίσκονται δεσποτικές εικόνες του 19ου αιώνα αλλά και μια εικόνα της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας του 17ου αιώνα με τον ένθρονο Χριστό. Η Αγία Τράπεζα του καθολικού χρονολογείται το 1622 και φέρει ανάγλυφη μορφή του Χριστού και γλυπτό διάκοσμο με φύλλα αμπέλου.
Η παράδοση λέει πως την περίοδο της τουρκοκρατίας, στο αρχονταρίκι λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Στον χώρο της τραπεζαρίας βρισκόταν παλαιότερα το ελαιοτριβείο.
Τηλ.: +30 2841 032405