Μονή Κουφής Πέτρας

Πού βρίσκεται:

Κοντά στη Μονή Κρεμαστών, στις πλαγιές του όρους Καβαλλαρά, πολύ κοντά στη Νεάπολη και στις Βρύσες Μιραμπέλου. Χτισμένη σε επικλινές έδαφος, έχει πανοραμική θέα στον κάμπο του Μιραμπέλου και απέχει από την Ιεράπετρα 53 χλμ.

Η ίδρυση:

Η Μονή Κουφής Πέτρας μνημονεύεται εμμέσως σε συμβόλαιο του 1630 της Μονής Αρετίου, συνεπώς υπήρχε ήδη κατά την ενετοκρατία. Ωστόσο, είχε εγκαταλειφθεί και επανιδρύθηκε το 1866 από την Ειρήνη Χλαπουτάκη, αδελφή του τότε δεσπότη Πέτρας, Μελετίου. Και οι δυο βρίσκονται θαμμένοι στον περίβολο του Μοναστηριού.

Μη χάσετε:

Αναζητήστε στο πιο ψηλό σημείο της Μονής το δίκλιτο καθολικό της. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και χρονολογείται στον 19ο αιώνα, ενώ το νότιο στη Γέννηση της Θεοτόκου και οικοδομήθηκε το 1996. Τα υπόλοιπα κτίρια της μονής ανάγονται στον 19ο και κυρίως στον 20ό αιώνα. Η Μονή σήμερα είναι γυναικεία.

Ξέρατε ότι:

Το όνομα του Μοναστηριού πιθανολογείται ότι προέρχεται από τον σπηλαιώδη βράχο, την «κούφια» πέτρα δηλαδή, μέσα στην οποία κτίστηκε μικρός ναός, τα ερείπια του οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Ο σπηλαιώδης αυτός βράχος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη μονή.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2841 033013