Μονή Κουδουμά
Στα νότια των Αστερουσίων, στην έξοδο του φαραγγιού «Καταρράκτης», σε απόσταση λίγων μέτρων από την ομώνυμη παραλία. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να προσεγγίσετε τη μονή από το Ηράκλειο (80 χλμ., εκ των οποίων τα 24 χλμ. σε χωματόδρομο από το χωριό Στέρνες). Η πρόσβαση είναι δύσκολη και η οδήγηση θέλει πολλή προσοχή.
Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το Μοναστήρι, γνωρίζουμε όμως πως λειτουργούσε τον 14ο αιώνα και μάλιστα διέθετε και σχολείο. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα η Μονή επανιδρύθηκε ύστερα από καταστροφές που υπέστη από τους πειρατές.
Το 1940 οι Γερμανοί επιχείρησαν να μετατρέψουν τη Μονή Κουδουμά σε φυλάκιο. Όταν ένας Γερμανός στρατιώτης πυροβόλησε την εικόνα της Υπαπαντής, η σφαίρα εξοστρακίστηκε, γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα, και οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Μοναστήρι.
Η Μονή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του νομού Ηρακλείου. Τόσο ο ναός όσο και τα κελιά των μοναχών είναι χτισμένα μέσα σε σπηλαιώδεις κοιλότητες. Αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, γιορτάζει όμως και στις 10 Ιουλίου, προς τιμή των μοναχών Ευμένιου και Παρθένιου, που επανίδρυσαν και αναστήλωσαν τη Μονή το 1870. Τόσο ο ναός όσο και τα κελιά των μοναχών είναι χτισμένα μέσα σε σπηλαιώδεις κοιλότητες. Από το αρχικό κλίτος σώζεται τοιχογραφημένο τμήμα του 14ου αιώνα, ενσωματωμένο στην ανατολική κεραία του νεότερου ναού. Σώζεται επίσης η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου ή Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, που προέρχεται από το κονάκι του Αλή Πασά στα Ιωάννινα, και σε παρεκκλήσι η θαυματουργή εικόνα της Υπαπαντής.
Το όνομα Κουδουμάς θεωρείται προέρχεται από τον ιδρυτή της Μονής, ο οποίος έφερε το επίθετο Cudhumano. Κατ’ άλλους, συνδέεται με το φυτό κουδουμαλιά, που μοιάζει με την αγριαχλαδιά, ευδοκιμεί στην ορεινή Κρήτη και δίνει νόστιμους, μικρούς καρπούς.