Μονή Παναγίας Καλυβιανής

Πού βρίσκεται:

Στην πεδιάδα της Μεσαράς, σε απόσταση 4 χλμ. από τις Μοίρες και 60 χλμ. από το Ηράκλειο.

Η ίδρυση:

Κατά μία εκδοχή, την περίοδο της ενετοκρατίας κάποιος φεουδάρχης της περιοχής έχτισε την εκκλησία Παναγία η Καλυβιανή, καθώς συνήθιζαν τότε να χτίζουν μικρές ιδιωτικές εκκλησίες στα φέουδά τους.

Οι ιστορίες:

Την περίοδο της τουρκοκρατίας, η εκκλησία καταλήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος και αποθήκη. Αργότερα, το 1873, βρέθηκε στην περιοχή εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας και τότε οι χωρικοί ζήτησαν από τον Τούρκο κατακτητή της περιοχής να τους παραχωρήσει μικρή έκταση γύρω από την ερειπωμένη εκκλησία για να την ανοικοδομήσουν. Η άρνησή του δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο που κατέληξε στην πώληση στους Χριστιανούς της εκκλησίας, η οποία ανακαινίστηκε, απέκτησε ιδιαίτερη φήμη και έγινε σημαντικό προσκύνημα.

Μη χάσετε:

Ο παλαιός ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, διασώζει στο εσωτερικό του μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτιστό τέμπλο. Πιο βόρεια βρίσκεται ο σύγχρονος ναός του Αγίου Χαραλάμπους, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται παλαιότεροι τάφοι και λείψανα Αγίων Πατέρων.

Ξέρατε ότι:

H σύγχρονη μονή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, οπότε και χτίστηκε ορφανοτροφείο θηλέων, γηροκομείο, οικοκυρική σχολή, ίδρυμα νεανίδων, σχολή κοπτικής-ραπτικής, δημοτικό σχολείο, τυπογραφείο, εργαστήριο υφαντικής, πλεκτικής και ιεροραπτικής. Στη μονή λειτουργεί σήμερα μουσείο, που στεγάζει πλούσια εκκλησιαστική και λαογραφική συλλογή.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2892 022151