Μονή Δισκουρίου

Πού βρίσκεται:

Κοντά στα λιβάδια Μυλοποτάμου, 45 χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.

Η ίδρυση:

Αν και δεν έχει αποδειχτεί, πιστεύεται ότι είναι κτισμένη πάνω σε ιερό των Διόσκουρων, από τους οποίους πήρε και το όνομά της. Η ίδρυσή της ανάγεται στην ενετική περίοδο.

Οι ιστορίες:

Το 1658 η χριστιανή Φλώρα αφιέρωσε στην Μονή Δισκουρίου όλη της την περιουσία. Η Μονή άκμασε κατά την τουρκοκρατία, ωστόσο κατά τις επαναστάσεις του 19ου αιώνα οι μοναχοί της έπαιξαν ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα και έτσι η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές τόσο το 1821 όσο και το 1866.

Μη χάσετε:

Η Μονή είχε αρχικά φρουριακό χαρακτήρα αλλά λόγω των πολλών ανακατασκευών κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έχασε την αρχική μορφή της. Στο κέντρο του συγκροτήματος βρίσκεται το καθολικό, ο μονόκλιτος Ναός του Αγίου Γεωργίου. Η είσοδος στον χώρο βρίσκεται στη νότια πτέρυγα, όπου και υπάρχει η χρονολογία 1890. Στο συγκρότημα υπάρχουν τα κελιά, το ηγουμενείο, η τράπεζα αλλά και βοηθητικοί χώροι όπως το ελαιοτριβείο, εργαστήρια, ληνός και αποθήκες.

Σε κοντινή απόσταση, νοτιοδυτικά του Μοναστηριού, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος αποτελούσε παρεκκλήσι της Μονής. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται γύρω στα 1400. Στη Μονή Δισκουρίου ανήκει και το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή της Κρήτης, στον Ψηλορείτη (2456μ.)

Ξέρατε ότι:

Η Μονή είναι γνωστή για ένα έθιμο, κατάλοιπο της αρχαιότητας. Όσοι βοσκοί κατηγορούνται για ζωοκλοπές ορκίζονται μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου επικαλούμενοι το Δία: «Νη Ζα, φάσκω σου και κάτεχέ το, πως δε σου φταίω στο πράμμα σου, έργο μου γή βουλή μου» (Ναι, στο όνομα του Δία, σου το λέω να το ξέρεις, δεν πείραξα ζώο σου με πράξη μου ή με πρόθεσή μου).

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2834 041277