Μονή Γουβερνέτου και Καθολικό

Πού βρίσκεται:

Σε απόσταση 20 χλμ. από τα Χανιά, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε κοντινή απόσταση από την Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων.

Η ίδρυση:

Το σημερινό συγκρότημα της Μονής της Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου κτίστηκε μεταξύ 1537 και 1548. Σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με τον θαυματουργό Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Από τη Μονή Γουβερνέτου ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι Αυλάκι, όπου βρίσκεται η Μονή Καθολικού, η οποία θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη. Ιδρυτής του θεωρείται ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος ή Ερημίτης, ο οποίος έζησε στη σπηλιά όπου είναι κτισμένος ο σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στον ίδιο.

Οι ιστορίες:

Η Μονή Γουβερνέτου άκμασε τον 16ο αιώνα και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ υπέστη καταστροφές το 1765 και στην Επανάσταση του 1821, όταν πυρπολήθηκε και οκτώ μοναχοί δολοφονήθηκαν. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση άκμασε και πάλι λόγω της μεγάλης κτηνοτροφικής της περιουσίας. Το Μοναστήρι αποτελεί δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, όπου ο τετράπλευρος περίβολος, περικλείει αυλή με το καθολικό στο κέντρο. Το καθολικό, το οποίο αντικατέστησε παλαιότερο κτίσμα, ανήκει στον τύπο του τρίκογχου με τρούλλο και φέρει στην πρόσοψή του ανάγλυφες μορφάζουσες μάσκες. Η Μονή διαθέτει μεγάλη τράπεζα, μαγειρεία, αποθήκες, φούρνο, κρασαποθήκη, αποθήκη λαδιού και κελιά.

Μη χάσετε:

Στο μικρό σκευοφυλάκιο της μονής Γουβερνέτου σώζονται κάποιες αξιόλογες εικόνες, όπως η Παναγία Γλυκοφιλούσα, έργο του 15ου αιώνα. Στον χώρο της μονής Καθολικού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη και η σπηλιά, τα ερειπωμένα κελιά των μοναχών και το παλιό εντυπωσιακό γεφυράκι που διασχίζει τον ποταμό του φαραγγιού.

Ξέρατε ότι:

Οι σπηλιές γύρω από τη Μονή Καθολικού αποτέλεσαν αρχικά καταφύγιο για τους μοναχούς που έφτασαν εδώ, ενώ αργότερα κτίστηκαν και τα κελιά της Μονής. Όταν οι ακτές της Κρήτης αποτέλεσαν στόχο των πειρατών της Μεσογείου, οι μοναχοί αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε πιο απόμερο μέρος κι έτσι ίδρυσαν την Μονή Γουβερνέτου, σε πιο ασφαλές σημείο.

Πληροφορίες:

Τηλ: +30 28210 27807