Μονή Αγίου Αντωνίου Βροντησίου

Πού βρίσκεται:

Στη νότια πλαγιά του Ψηλορείτη, κοντά στο χωριό Ζαρός. Απέχει από το Ηράκλειο περίπου 50 χλμ.

Η ίδρυση:

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για τη μονή ανάγονται στις αρχές του 15ου αιώνα, ωστόσο είναι πιθανόν να ιδρύθηκε και νωρίτερα. Τη μεγάλη ακμή της γνωρίζει κατά την ενετική περίοδο, τον 16ο και 17ο αιώνα, ενώ αρχίζει να παρακμάζει μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669. Την καταστρεπτική μανία των κατακτητών δέχθηκε επανειλημμένα κατά τις περιόδους των κρητικών επαναστάσεων.

Οι ιστορίες:

Η Μονή Αγίου Αντωνίου Βροντησίου υπήρξε αξιόλογο κέντρο γραμμάτων και τεχνών κατά την περίοδο της Κρητικής αναγέννησης. Ο μεγάλος ζωγράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός φιλοτέχνησε εδώ έξι από τις πλέον σημαντικές εικόνες του, που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο. Η παράδοση θέλει και τον Ελ Γκρέκο να μαθητεύει για ένα διάστημα στο εργαστήρι της Μονής.

Μη χάσετε:

Στον περίβολο της Μονής βρίσκεται ένα από τα αξιολογότερα γλυπτά έργα της κρητικής υπαίθρου. Πρόκειται για την ανάγλυφη κρήνη με παράσταση των πρωτόπλαστων Αδάμ και Εύας και τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου ως κρουνούς.

Το διώροφο κτιριακό συγκρότημα της Μονής αναπτύσσεται γύρω από το δίκλιτο καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο και στην Ψηλάφηση του Θωμά. Αρχικά το καθολικό ήταν μονόχωρο και επεκτάθηκε προς τα τέλη του 16ου αιώνα. Την ίδια περίοδο χτίστηκε το δυτικόμορφο πυργοειδές κωδωνοστάσιο.

Στον νότιο τοίχο του αρχικού κλίτους χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της Σφαγής των Νηπίων.

Ξέρατε ότι:

Η Μονή Βροντησίου θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια του Ηρακλείου. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του αρχικού κλίτους του καθολικού, χρονολογούμενος τον 14ο αιώνα, αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην Κρήτη που στον κυρίως ναό απεικονίζεται το Μηνολόγιο. Μοναδική στην Κρήτη είναι επίσης η παράσταση του Δείπνου του Χριστού στους Εμμαούς, στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού. Η ζωγραφική είναι υψηλής ποιότητας και θεωρείται έργο ζωγράφου που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 28940 31247