Μονή Ατάλης (ή Μπαλή)

Πού βρίσκεται:

Σε ύψωμα με πανοραμική θέα, πάνω από τον όρμο και τον παραθαλάσσιο οικισμό Μπαλί, 37 χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου.

Η ίδρυση:

Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από το βενετσιάνικο όνομα του παραθαλάσσιου χωριού και αποτελεί παραφθορά του ονόματος της αρχαίας πόλης Αστάλης. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, οικοδομήθηκε το 17ο αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε παλαιότερο στη θέση του. Στην περιοχή υπήρχαν επίσης ασκητήρια και μικρά μοναστήρια.

Μη χάσετε:

Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, το συγκρότημα είναι κτισμένο σε επίπεδα, σε σημείο με θέα στη θάλασσα, αλλά προστατευμένο από αυτήν. Κοντά στην εντυπωσιακή είσοδο της μονής υπήρχαν οι στάβλοι της, ενώ πιο μέσα βρίσκεται το παλιό ελαιοτριβείο, το εργαστήριο κεραμικής, ο φούρνος και, απέναντι, τα κελιά και η τράπεζα. Το καθολικό της μονής δεν βρίσκεται στο κέντρο, αλλά σε ξεχωριστό χώρο και σε διαφορετικό επίπεδο, στη βορειοανατολική πλευρά του κτιριακού συνόλου.

Το αρχικά μονόχωρο καθολικό, το σημερινό βόρειο κλίτος, κτίστηκε  και αγιογραφήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με καλής ποιότητας τοιχογραφίες. Σε επόμενη φάση προστέθηκε το νότιο κλίτος και αργότερα και τα δύο κλίτη επεκτάθηκαν προς τα δυτικά, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε η όμορφη πρόσοψη με μανιεριστικά στοιχεία.

Ξέρατε ότι:

Λόγω της θέσης της και της γειτνίασής της με τον όρμο Μπαλί, η μονή Ατάλης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Αργότερα ερημώθηκε και άρχισε να ξαναποκτάει ζωή μετά το 1982, οπότε και αναστηλώθηκε.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 28340 94274