Μονή Αγίας Τριάδας Αρετίου

Πού βρίσκεται:

Κοντά στο χωριό Καρύδι, σε απομονωμένη περιοχή της επαρχίας Μιραμπέλλου, 58 χλμ. από την Ιεράπετρα.

Η ίδρυση:

Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον Ηρακλειώτη φεουδάρχη Μάρκο Παπαδόπουλο, ο οποίος της αφιέρωσε και μεγάλη περιουσία, ικανή για τη διαβίωση 12 μοναχών. Η μονή άκμασε κατά τον 17ο αιώνα, ενώ τον 18ο αιώνα τροφοδοτούσε αγωνιστές και πειρατές που στρέφονταν εναντίον των Τούρκων.

Οι ιστορίες:

Το 1821 οι Τούρκοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν τη Μονή καταστρέφοντας πολύτιμα κειμήλια καθώς και τη βιβλιοθήκη της. Παρόλα αυτά, η Μονή ανακαινίστηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως το 1930, οπότε και ερημώθηκε. Το Μοναστήρι επανιδρύθηκε το 1955-56 και τη δεκαετία του 1990 αναστηλώθηκε εξ ολοκλήρου.

Μη χάσετε:

Κτισμένο σε φρουριακή αρχιτεκτονική, το Μοναστήρι διαρθρώνεται γύρω από δυο αυλές. Στοά εισόδου οδηγεί στις μεγάλες θολωτές αποθήκες, τον στάβλο και τους εργαστηριακούς χώρους, όπως το πατητήρι και το ελαιοτριβείο. Στην κεντρική αυλή βρίσκεται το καθολικό, ναός μονόχωρος καμαροσκέπαστος με οξυκόρυφη καμάρα και λιθανάγλυφο θύρωμα, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Το κωδωνοστάσιό του φέρει καμπάνα με επιγραφή 1618. Αναζητήστε στον περίβολο το παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, που χρονολογείται και αυτό την περίοδο της ενετοκρατίας και είχε πιθανόν ταφικό χαρακτήρα. Γύρω από το καθολικό διώροφα κτίσματα στεγάζουν τα κελιά, το μαγειρείο, το αρτοποιείο, την τράπεζα, το σιδηρουργείο και άλλες εγκαταστάσεις.

Αξίζει να θαυμάσετε τις αξιόλογες εικόνες της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας του 17ου αιώνα, που διασώζονται στο καθολικό. Ξεχωρίζουν η Αγία Τριάδα, η Κυρία των Αγγέλων και η Πεντηκοστή.

Η Μονή διαθέτει μικρό μουσείο και πωλητήριο των προϊόντων της.

Ξέρατε ότι:

Τα δώδεκα αιωνόβια κυπαρίσσια εντός του κλειστού περιβόλου της Μονής συμβολίζουν κατά την παράδοση τους Δώδεκα Αποστόλους.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 2841 032120