Μονή Αγκαράθου

Πού βρίσκεται:

Ανάμεσα στα χωριά Σγουροκεφάλι και Σαμπάς, σε απόσταση 23 χλμ. από το Ηράκλειο.

Η ίδρυση:

Παρότι ο χρόνος ίδρυσής της δεν είναι εξακριβωμένος, η Μονή Αγκαράθου θεωρείται από τα πιο παλιά μοναστήρια της Κρήτης. Δεν  αποκλείεται να ιδρύθηκε στα χρόνια της Β΄ Βυζαντινής περιόδου από τον ίδιο το Νικηφόρο Φωκά.

Οι ιστορίες:

Το 1504 η Μονή παραχωρήθηκε από την οικογένεια Καλλέργη στον μοναχό Νεόφυτο Νοταρά και έτσι μετατράπηκε σε σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα. Τότε άρχισε να οχυρώνεται και να αποκτά φρουριακή μορφή, από την οποία σήμερα σώζονται οι δύο πύλες και τα θολοσκεπή κτίρια των παλιών Βορδοναρείων.

Την περίοδο της ενετοκρατίας υπήρξε φυτώριο παιδείας σπουδαίων εκκλησιαστικών ανδρών όπως ο Κύριλλος Λούκαρις, ο Μελέτιος Πηγάς και ο Σιλβέστρος ο Κρης. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και στα χρόνια της τουρκοκρατίας καθώς σχηματίστηκε εδώ επαναστατικό σώμα που αντιστάθηκε γενναία στους κατακτητές. Το 1821 οι Τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς και έβαλαν φωτιά στα κτίρια. Σχολείο ιδρύθηκε ξανά μετά το 1860, ενώ κατά την Κρητική Επανάσταση (1866-67) έγινε ορμητήριο αγωνιστών.

Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1894 και με το τέλος της τουρκοκρατίας άρχισε μια νέα περίοδος ακμής.

Μη χάσετε:

Το καθολικό της Μονής, που αντικατέστησε τον παλαιό δίκλιτο ναό, είναι νεόδμητο και φέρει σύγχρονες τοιχογραφίες. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Μηνά. Τριγύρω από το καθολικό σώζεται μέρος του συγκροτήματος του 16ου αιώνα με παλιά κτίρια, κελιά και πολλά γλυπτά που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Το μοναστήρι διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και εκκλησιαστικό μουσείο.

Ξέρατε ότι:

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στη Μονή Αγκαράθου  νέοι μορφωμένοι μοναχοί, πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιού και λαδιού.

Πληροφορίες:

Τηλ: +30 2810 771621