Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε
Περίπου 4 χλμ. νότια του Φόδελε, στον νομό Ηρακλείου, στην πλαγιά ενός λόφου με πλούσια βλάστηση.
Η Μονή ιδρύθηκε στις αρχές της τουρκοκρατίας από τους μοναχούς Μακάριο, Κοσμά και Ιερεμία. Στην είσοδο του Μοναστηριού βρίσκεται επιγραφή με εγχάρακτη χρονολογία 1677.
Το καθολικό της μονής είναι δίκλιτη βασιλική με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο και το νότιο και παλαιότερο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η σημερινή μορφή του καθολικού είναι αποτέλεσμα τριών επεμβάσεων. Πρώτα χτίστηκε το κλίτος του Αγίου Παντελεήμονα που πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε στο τέλος της βυζαντινής περιόδου. Έχει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο από το οποίο σώζεται μόνο το άνω μέρος και διακρίνεται το φύλλο χρυσού που είχε επενδυθεί.
Αργότερα χτίζεται το δεύτερο κλίτος που αφιερώνεται στον Άγιο Αντώνιο ενώ η τρίτη επέμβαση του καθολικού ήταν το 1861 από τον θρυλικό Ηγούμενο Νεόφυτο Πεδιώτη, που επέκτεινε προς δυσμάς το καθολικό, το αναστήλωσε και έφτιαξε το κωδωνοστάσιο που βρίσκεται επάνω και στο μέσον του δυτικού τοίχου.
Στη μονή σώζονται ιερά κειμήλια, όπως τμήμα Ιερού Λειψάνου από το χέρι του Αγίου Παντελεήμονα που φυλάσσεται σε αργυρή θήκη με ανάγλυφες παραστάσεις. Σώζονται επίσης τέσσερις εικόνες του 17ου αιώνα, έργα του Μιχαήλ Δαμασκηνού (η Δευτέρα Παρουσία, ο Χορός των Αγίων Πάντων, ο Άγιος Ονούφριος, ο Άγιος Γεράσιμος) καθώς και ο Άρχων Μιχαήλ, έργο της Κρητικής Σχολής ζωγραφικής. Στο Ναό βρίσκονται και άλλες αξιόλογες εικόνες, όπως ο Μέγας Αρχιερεύς (1837), η Ρίζα του Ιεσσαί (1782), ο Άγιος Δημήτριος (1762) και ο Άγιος Γεώργιος, έργο του Τζώρτζη Καστροφύλακα.
Τηλ.: +30 2810 521281