Μονή Αγίου Γεωργίου, Καρύδι Αποκορώνου

Πού βρίσκεται:

Περίπου 2 χλμ. ανατολικά του Βάμου Αποκορώνου, 35 χλμ. ανατολικά των Χανίων.

Η ίδρυση:

Σε κείμενα του 1577 υπάρχουν ήδη αναφορές για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έγινε μετόχι της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων τον 19ο αιώνα. Εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, αναστηλώθηκε το 1996 και λειτουργεί ξανά. Το Μοναστήρι είναι το μοναδικό της επαρχίας Αποκόρωνα και αποτελεί το πιο ενδιαφέρον συγκρότημα λαϊκής αρχιτεκτονικής του νομού Χανίων.

Οι ιστορίες:

Πριν από την ίδρυση του Μοναστηριού, η περιοχή ήταν οικισμός και φέουδο ενός Ενετού άρχοντα, του οποίου το σπίτι σώζεται ακόμη. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι στην Κρήτη, ανάγκασαν τους κατοίκους είτε να εγκαταλείψουν τον οικισμό είτε να αλλαξοπιστήσουν. Σύμφωνα με την παράδοση τέσσερις οικογένειες αλλαξοπίστησαν. Τόσο μίσησαν τους Χριστιανούς που ζήτησαν από τους Τούρκους να μετατρέψουν την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν στο χωριό, σε τζαμί. Γι’ αυτό επέβαλαν εξαντλητικό φόρο στον ιερέα της εκκλησίας, ώστε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εκκλησία και τη περιουσία της. Ωστόσο, εκείνος παραχώρησε την εκκλησία στη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, η οποία μπορούσε πλέον να πληρώνει τους φόρους.

Έκτοτε, μοναχοί της Αγίας Τριάδας ήρθαν στο Καρύδι και έκτισαν έναν νέο μεγαλύτερο ναό, με τη σημερινή μορφή του. Η περιουσία της Μονής μεγάλωσε γρήγορα, καθώς πολλοί Χριστιανοί δώρισαν τις εκτάσεις τους στο Μοναστήρι. Ακόμη και Τούρκοι παραχώρησαν την περιουσία τους στον Άη Γιώργη, τον οποίο γενικά σέβονταν.

Ξέρατε ότι:

Σήμα κατατεθέν του Μοναστηριού είναι το μεγάλο ελαιοτριβείο με τις 12 καμάρες, του οποίου η οροφή έχει καταρρεύσει. Στο εσωτερικό του βρίσκονται τέσσερις ελαιόμυλοι, από τους οποίους σώζονται μόνο οι κτιστές βάσεις, ενώ οι μυλόπετρες έχουν αφαιρεθεί. Το μεγάλο μέγεθος του ελαιοτριβείου αλλά και η ύπαρξη των τεσσάρων ελαιόμυλων, μοναδική περίπτωση στα ελαιοτριβεία της Κρήτης, μαρτυρούν τις τεράστιες ποσότητες ελαιοκάρπου που συγκεντρώνονταν εδώ και, κατά συνέπεια, και την τεράστια παραγωγή λαδιού.

Πληροφορίες:

Τηλ.: +30 28250 51996