Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Στην καρδιά της πόλης των Χανίων, η ιστορική Τριμάρτυρη, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης. Χτίστηκε το 1860, ενδεχομένως στην ίδια θέση που από τον 11ο αιώνα υπήρχε παλαιότερος ναός, ο οποίος κατά την οθωμανικη περίοδο, είχε μετατραπεί σε σαπωνοποιείο του διοικητή της Κρήτης Μουσταφά Πασά. Στο σαπωνοποιείο φυλασσόταν μικρή εικόνα της Παναγίας και η παράδοση διασώζει μια ιδιαίτερη ιστορία σχετικά με την ανέγερση του ναού. Ο μικρός γιος του Μουσταφά Πασά έπεσε μέσα σε πηγάδι και κανείς δεν μπορούσε να τον σώσει⋅ τότε ο πασάς προσευχήθηκε στην εικόνα της Παναγίας και υποσχέθηκε ότι αν το παιδί σωθεί θα ξαναχτίσει την εκκλησία. Η Παναγία έκανε το θαύμα της κι έτσι ο Μουσταφά πασάς παραχώρησε τον χώρο στη χριστιανική κοινότητα των Χανίων για την ανέγερση του ναού, την οποία μάλιστα χρηματοδότησε με 100.000 γρόσια.

Ο ναός ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής. Τα στοιχεία στην πρόσοψη συνδέονται με την παράδοση της όψιμης ενετοκρατίας, όπως επιβίωσε στην τοπική αρχιτεκτονική, αλλά ενσωματώνονται και τάσεις της ιταλικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στο εσωτερικό ακολουθεί την τοπική παράδοση αλλά και το ρεύμα του νεοκλασικισμού, που εισήχθη από την ελεύθερη Ελλάδα. Στον νάρθηκα φυλάσσεται ακόμα η εικόνα της Θεοτόκου.