Θρησκευτικά Έθιμα
Έθιμα του Πάσχα
Αξίζει να ζήσετε από κοντά τη βαθιά κατάνυξη και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κρήτη. Πολλά και ξεχωριστά είναι τα έθιμα που τηρούνται στο νησί, όπως ο πλειστηριασμός του Σταυρού, το πέρασμα των προβάτων κάτω από τον Eπιτάφιο, η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τους πιστούς στο σπίτι τους χωρίς να μιλούν και η τοποθέτηση κόκκινων αυγών στους τάφους.
Σημαντική θέση κατέχει το Κάψιμο του Ιούδα, η «φουρνάρα του Ιούδα» όπως αποκαλείται, που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο. Σε πόλεις και χωριά, σε κεντρικά σημεία ή έξω από τους ναούς, τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο πολλά κλαδιά και προσανάμματα, κυρίως από τα αγόρια, έτσι ώστε να γίνει ένας τεράστιος σωρός. Στην κορυφή του σωρού τοποθετείται σε κρεμάλα ένα ομοίωμα του Ιούδα και με το Χριστός Ανέστη, βάζουν φωτιά στη σωρό που καίει το ομοίωμα εντυπωσιακά.
Έθιμα των Χριστουγέννων
Παλιότερα για να πάει καλά η χρονιά έπρεπε να κάνουν ποδαρικό στα σπίτια ζώα λευκού χρώματος (πρόβατα, αγελάδες), ενώ ακόμη και σήμερα επιβιώνει το κρέμασμα της σκιλλοκρεμμύδας στην πόρτα του σπιτιού, ως σύμβολο αθανασίας, και της σφαγής του χοίρου. Ένα από τα πιο αξιόλογα σύγχρονα χριστουγεννιάτικα έθιμα είναι η παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας σε μια αληθινή φάτνη στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας.
Έθιμα με τις ρίζες τους από τα βάθη των αιώνων για την ίαση των ασθενών είναι ακόμη ζωντανά. Στα Σφακιά οι πιστοί αφιερώνουν στην εκκλησία τα ζυμαρένια ανθρωπάκια του Αγίου Αντωνίου για να γιατρέψουν τις ασθένειές τους, ενώ στον Ψηλορείτη ανθρωπόμορφοι άρτοι, τα λαζαρόψωμα, αφιερώνονται στα μνημόσυνα. Παλαιότερα στο πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας έθαβαν τα ασθενικά μέλη του σώματος στην άμμο της παραλίας για να γίνουν καλά, ενώ στον Άγιο Φανούριο Αχλαδέ οι πιστοί τοποθετούν ρούχα από τα σημεία του σώματος που νοσούν σε ένα δέντρο. Στον Κόφινα αναβιώνει το έθιμο δενδρολατρείας με τους καρπούς τριών δέντρων να μοιράζονται στους πιστούς.